JELKA: Ľudové tradície obce sa predstavili v rôznych štátoch Európy

11.08.2012 Galanta

Jelka 11. augusta (TASR) - V obci Jelka panuje bohatý kultúrny život. Až na pár výnimiek všetky podujatia sa realizujú v miestnom Dome kultúry. "Najstarším pilierom v zachovávaní tradícií obce je miestna organizácia Csemadok a jej folklórny súbor, ktorý uchováva ľudové zvyky a piesne nášho regiónu," povedala TASR riaditeľka kultúrneho domu v Jelke Anna Farkasová.

"Máme aj citarové súbory diatonický a chromatický. Dôchodcovia sú tiež aktívni. Skupina pod názvom Strieborná jeseň sa zúčastňuje na rôznych festivaloch. Okrem ľudových piesní ďalší súbor predstavuje aj maďarské "halgatá". Fungujú u nás divadelníci, muzikanti dychových nástrojov," uviedla Farkasová s tým, že do kultúrneho života sa zapájajú aj príslušníci mladšej generácie. Rocková skupina Totalica je známa v regióne, ale aj v zahraničí. Nacvičujú sa brušné tance, do kultúrneho domu chodia aj milovníci zumby a pracuje tam aj filiálka Základnej umeleckej školy zo Sládkovičova. "Dokonca máme aj Baby-klub, kde sa stretávajú mamičky s malými deťmi," zdôraznila riaditeľka.

Folklórna skupina z Jelky bola založená v roku 1977 a od svojho vzniku každoročne vystupuje na maďarských a slovenských folklórnych slávnostiach a súťažiach. Dostala sa aj do rôznych krajín Európy, napríklad do Maďarska, Česka, Rakúska, Nemecka, Francúzska a Španielska, prezradila TASR vedúca skupiny Juliana Szakálová. "V našich programoch predstavujeme folklórne zvyky a tance našej dediny," podčiarkla s tým, že do činnosti folklórneho súboru sa zapájajú rôzne vekové kategórie.

Podľa jej slov na 10. výročie sa súbor predstavil s jelčianskou svadbou. "Bol to celovečerný program ľudových zvykov. Obyvateľom Jelky sa veľmi páčilo oživenie starých tradícií," vyzdvihla Szakálová s tým, že ďalším úspešným programovým počinom bolo predstavenie ľudových zvykov Ondrejských dní, ako aj fašiangových tradícií.

Folklórny súbor tancuje, spieva a scénicky predstavuje všetky tradície obce pri Malom Dunaji. "Ešte včas sme sa spamätali a o zvykoch predchádzajúcich pokolení sme pozbierali všetky informácie, melódie, tance a kroje. Našu tradíciu tvoria meštianske, zľudovené spoločenské tance," doplnila členka súboru Mária Szakálová.
 

Vyberte región